Tips och fakta

Rut och Rot - så funkar det

ROT- och RUT-avdraget är en skattereduktion för att uppmuntra privatpersoner att anlita professionella tjänster inom renovering, ombyggnad, trädgårdsarbete och hushållsnära tjänster. Dessa avdrag kan hjälpa dig att spara pengar på arbetskostnader när du anlitar oss för ditt projekt.

ROT-avdraget gäller för renoverings- och ombyggnadsarbeten (förkortning av ”reparation, ombyggnad och tillbyggnad”), medan RUT-avdraget gäller för hushållsnära tjänster och trädgårdsarbeten. Båda avdragen ger dig rätt att dra av en viss del av arbetskostnaden direkt på fakturan, vilket innebär att du betalar mindre i slutändan.

Några Rot-tjänster

ROT-avdraget gäller för renoverings- och ombyggnadsarbeten. Några exempel på tjänster som kan ge ROT-avdrag inkluderar:

Markarbete, grundläggning, betongarbeten, schaktarbeten, dräneringsarbeten.

Takrenovering eller takbyte, målning av husets fasad, installation eller byte av fönster och dörrar.

Köksrenovering eller badrumsrenovering, byte av värmesystem, såsom installation av värmepumpar.

El- och VVS-arbeten i samband med renoveringar, dränering och fuktisolering.

Några Rut-tjänster

RUT-avdraget gäller för hushållsnära tjänster och trädgårdsarbeten. Några exempel på tjänster som kan ge RUT-avdrag inkluderar:

Finplanering, trädgårdsarebete. Städning, inklusive fönsterputsning och storstädning

Tvätt och strykning av kläder, barnpassning i hemmet. Enklare trädgårdsarbete, såsom gräsklippning, beskärning av buskar och häckar samt rensning av ogräs.

Snöskottning och halkbekämpning, montering, reparation och underhåll av hushållsmaskiner och vitvaror.

Flytthjälp och flyttstädning.

Villkor

För att kunna använda ROT- och RUT-avdrag i Sverige finns det vissa villkor som måste uppfyllas. Här är några av de viktigaste kraven:

Ålder

Du måste vara minst 18 år gammal vid årets ingång för att kunna göra avdraget.

Skattskyldig i Sverige

Du måste vara skattskyldig för inkomst i Sverige, vilket innebär att du betalar skatt i landet och har rätt att göra avdrag.

Bostaden

Arbetet måste utföras i eller på en privatbostad som du äger eller innehar med nyttjanderätt. Det kan vara en villa, radhus, bostadsrätt eller ett fritidshus.

Utförare

Företaget som utför arbetet måste vara godkänt för F-skatt och vara momsregistrerat i Sverige.

Betalning

Du måste betala för arbetet via banköverföring, kortbetalning eller annat elektroniskt betalningssätt. Kontant betalning ger inte rätt till avdrag.

Arbetets omfattning

Endast arbetskostnaden är avdragsgill, inte materialkostnader eller resekostnader. Vissa arbeten är undantagna från avdrag, såsom nybyggnationer.

Maximala avdragsbelopp

Det finns en årlig maxgräns för hur mycket du kan göra avdrag för ROT och RUT. Under 2023 är ROT-avdraget 50 000 kr per individ och år. Det betyder att om två personer äger bostaden gemensamt kan de dra av totalt 100 000 kr per år. Tänk på att det maximala beloppet gäller både för ROT och RUT och endast täcker arbetskostnaderna.

När du anlitar oss för ditt projekt sköter vi all kommunikation med Skatteverket och säkerställer att du får dina Rut-och Rotavdrag.

Obs! Tänk på att du alltid bör konsultera Skatteverket eller en skatteexpert för att få fullständig information om dina rättigheter och skyldigheter gällande ROT- och RUT-avdraget.